Süper Lig’de 26.hafta: Galatasaray liderliğini sürdürdü, Fenerbahçe yara aldı

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, Beşiktaş’ın bay geçtiği 26.haftayla devam etti. Galatasaray, Alanyaspor’u 1-0 mağlup etti ve bu hafta da liderlik koltuğunu kaptırmadı. Fenerbahçe kendi sahasında konuk ettiği Göztepe’ye 1-0 mağlup oldu ve 51 puanda kaldı. Trabzonspor, Başakşehir’i 1-0 yenerek galibiyet serisini 7 maça çıkardı. Kasımpaşa Fatih Karagümrük’ü, Konyaspor ise Yeni Malatyaspor’u 3-2, Denizlispor Gençlerbirliği’ni 1-0, Hatayspor BB Erzurumspor’u 3-1, Sivasspor Kayserispor’u 2-0 mağlup etti. Gaziantep FK ile Antalyaspor 0-0 berabere kaldı.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılılar, kritik bir deplasmandan 3 puanla döndü

Liderliğini korumak isteyen Galatasaray, Alanyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıya hızlı başlayan taraf Galatasaray’dı. Sarı-Kırmızılılar, 18.dakikada Emre Kılınç’ın attığı golle 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Alanyaspor üstündü. Fakat ev sahibi takım bulduğu pozisyonları iyi değerlendiremedi ve Galatasaray, Alanyaspor’u 1-0 mağlup etti.

Fatih Terim takımını 4-1-4-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Galatasaray, önceki maçlarda olduğu gibi hücum futbolu oynamak ve erkenden skor üstünlüğünü almak istedi. Bunu da başardı. Ancak ilk yarım saatten sonra Alanyaspor maça ağırlığını koydu ve Galatasaray’a pek top yüzü göstermedi. Lakin Galatasaray, kupa maçında yaptığı hataların birçoğunu bu maçta yapmadı. Yine de Alanyaspor net gol pozisyonlarına girdi. Bu noktada ise her zaman olduğu gibi Muslera sahneye çıktı ve Alanyaspor’un maça ortak olmasına veya maçı kazanmasına izin vermedi. Galatasaray, kritik bir deplasmandan üç puanla döndü ve liderliğini sürdürdü.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler yara aldı

Lider Galatasaray’ı yakından takip eden Fenerbahçe, Göztepe’yi konuk etti.

Maça Göztepe hızlı başladı. Konuk ekip, 9.dakikada Halil Akbunar’ın attığı golle 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda iki kalede de ataklar oldu ama bu pozisyonlardan gol sesi çıkmadı ve Fenerbahçe, Göztepe’ye 1-0 mağlup oldu.

Erol Bulut takımını 4-2-3-1 taktiğiyle sahaya sürdü. Fenerbahçe, önceki haftalarda oynadığı pas oyununu bu maçta da yapmak istedi. Fakat maçın ilk dakikalarında gol yiyince bu sefer uzun top ve şutlarla etkili olmaya çalıştı. Bu girişimler sonucunda pozisyon da buldu ama Göztepe takım savunmasını çok iyi yaptı. Buna ek olarak geriye yaslanıp, kontra ataklarla Fenerbahçe kalesinde etkili olmayı da başardı. Göztepe teknik direktörü Ünal Karaman, Fenerbahçe’nin geriye düştükten sonra maçı çevirmekte zorlandığını ve kontra ataklarda savunmasız kaldığını iyi anlamış. Bunu pratiğe dökmeyi de başardı. Erol Bulut içinse aynısını söyleyemiyorum. Bu kadroyla maça başlamasını anlıyorum ama sonradan yaptığı hamlelerde geç kaldı. Pelkas’ı ikinci yarının başında oyuna almalıydı ve Mesut’u oyundan çıkarmalıydı. Ayrıca elindeki bütün forvetleri oyuna sokmalıydı. Kısaca 4-2-3-1’den farklı bir şeyler denemeliydi. Fakat denemedi ve takımı yenildi. Fenerbahçe bu mağlubiyetle yara aldı. Haftaya Trabzonspor’la karşılaşacak. O maç, Fenerbahçe’nin kaderini belirleyecek.

Başakşehir ve Trabzonspor: Trabzonspor 7’de 7 yaptı, Başakşehir ise yine beceremedi

İkinci yarıdaki performansıyla göz dolduran Trabzonspor, düşme hattından uzaklaşmak isteyen son şampiyon Başakşehir’e konuk oldu.

İlk yarısı dengeli geçen maçta iki taraf da ataklarını golle sonuçlandıramadı ve devre 0-0 beraberlikle bitti.

İkinci yarının büyük bölümü, ilk yarıda olduğu gibi dengeli geçti. Dengeyi bozan ise Trabzonspor oldu. 79.dakikada Yusuf Sarı, Bordo-Mavilileri 1-0 öne geçirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Başakşehir’i 1-0 mağlup etti.

İki takım da 4-2-3-1 dizilişiyle sahadaydı. Trabzonspor, Nwakaeme’nin eksikliğini Yusuf Mallı ile doldurmak istemiş. Fakat bu tercih işe yaramadı. Onun yerine oyuna giren Yusuf Sarı ise bu eksikliği anında doldurdu (Oyuna girdikten 1 dakika sonra gol attı). Başakşehir’de ise kadro tercihi ve oyun anlayışı yine hatalıydı. Gulbrandsen ile Ndayishimiye’nin kesinlikle ilk 11’de oynaması ve Başakşehir’in “1-0 olsun, bizim olsun” moduna geçmesi gerekiyor. Bu kolay bir şey değil ama yapmak zorundalar. Zira sezon sonu küme düşerlerse şaşırmam. Trabzonspor 7’de 7 yaparak şampiyonluk yarışına bir adım daha yaklaştı. Başakşehir ise yine beceremedi.