Süper Lig’de 25. hafta: Galatasaray liderliğini sürdürdü, Fenerbahçe ve Beşiktaş lideri takibe devam ediyor

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 25.haftasıyla devam etti. Galatasaray, Kasımpaşa’yı 2-1 mağlup etti ve liderliğini korudu. Fenerbahçe Fatih Karagümrük’ü 2-1 yenerek ligde bir maç aradan sonra galip geldi. Beşiktaş, Gençlerbirliği’ni 3-0 mağlup etti ve ikide iki yaptı. Trabzonspor Gaziantep FK’yı 1-0 mağlup ederek ligdeki galibiyet serisini 6 maça çıkardı. Başakşehir Göztepe’ye 2-1 yenilerek ligde üst üste dördüncü mağlubiyetini aldı. BB Erzurumspor Çaykur Rizespor’u, Konyaspor ise Denizlispor’u 2-0 mağlup etti. Antalyaspor Yeni Malatyaspor’la 1-1, Kayserispor Ankaragücü’yle, Alanyaspor ise Hatayspor’la 0-0 berabere kaldı. Sivasspor ise haftayı bay geçti.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılılar liderliğini sürdürdü

Kupadaki Alanyaspor mağlubiyetini unutup, liderliğini korumak isteyen Galatasaray, Kasımpaşa’yı ağırladı.

İlk yarıda üstün olan taraf Galatasaray’dı. 9.dakikada Kerem’in attığı golle Sarı-Kırmızılılar 1-0 öne geçti. Bu dakikadan sonra ataklarını sıklaştıran ev sahibi ekip, farkı açamadı ve ilk yarı 1-0 Galatasaray’ın üstünlüğüyle tamamlandı.

İkinci yarıya ise Kasımpaşa hızlı başladı. Konuk ekip, 51.dakikada Thelin’in attığı golle maça eşitliği getirdi. 89.dakikada Mustafa Mohamed’in penaltıdan attığı golle Galatasaray bir kez daha öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray Kasımpaşa’yı 2-1 mağlup etti.

Fatih Terim takımını 4-1-4-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Fernandes ve Emre Kılınç forvet arkasında, Etebo da onların arkasında yer aldı (Taylan ve Onyekuru’yu dinlendirdi). Galatasaray, bu dizilişiyle hücum futbolu oynayacağını belli etti. Sarı-Kırmızılılar bu hücum oyununun bir getirisi olarak maç boyunca üstündü ve Kasımpaşa karşısında şutlarla etkili olmaya çalıştı. Fakat Kasımpaşa kalecisi Ertuğrul başarılı bir performans göstererek şutların çoğunu kurtardı. Duran toptan ve penaltıdan gelen iki gol Galatasaray’ın galip gelmesini sağladı. Galatasaray bu galibiyetiyle liderliğini sürdürdü ve bu haftayı da lider kapattı.

Beşiktaş: Siyah-Beyazlılar Ankara’dan 3 puanla döndü

Konyaspor’u hem ligde yenen hem de kupada eleyerek iki kulvarda da iddiasını sürdüren Beşiktaş, Gençlerbirliği’ne konuk oldu.

Beşiktaş ilk yarıya hızlı başladı ve Ghezzal’ın 4.dakikada attığı golle 1-0 öne geçti. Golden sonra Beşiktaş ve Gençlerbirliği birçok pozisyona girse de ilk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda da üstün olan taraf Beşiktaş’tı. 89.dakikada Cenk Tosun, skoru 2-0 yaptı. 90+4.dakikada Cenk Tosun bir kez daha sahneye çıktı ve maçın sonucunu tayin etti: 3-0.

Sergen Yalçın takımını 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Beşiktaş golü erken buldu ve bu gol, Beşiktaş’ın üstünlüğünü pekiştirdi. Gençlerbirliği ise oyundan kopmamaya çalıştı. Fakat maçın sonlarında Beşiktaş’ın baskılı oyununa direnemedi ve kalesinde iki gol daha gördü. Bu gollerin sahibi Cenk Tosun, son 4 resmi maçta gol atamayan Aboubakar’a çok iyi ve hazır bir alternatif santrafor olduğunu gösterdi. Beşiktaş, ligin tepesinde yer alan Fenerbahçe ve Galatasaray’ın kazandığı haftada hata yapmayarak, Gençlerbirliği deplasmanında net bir galibiyet aldı.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler rahat bir nefes aldı

Ligdeki Galatasaray ve kupadaki Başakşehir mağlubiyetlerini unutturmak isteyen Fenerbahçe, Fatih Karagümrük’e konuk oldu.

İlk yarıda etkili olan taraf Fenerbahçe’ydi. 18.dakikada Thiam’ın attığı golle Fenerbahçe 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

Fenerbahçe, ilk yarıya olduğu gibi ikinci yarıya da iyi başladı. Valencia, 53.dakikada farkı ikiye çıkaran gollü kaydetti. 67.dakikada Borini skoru 2-1’e getirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Fenerbahçe, Fatih Karagümrük’ü 2-1 mağlup etti.

Erol Bulut takımını 4-2-3-1 formasyonuyla sahaya sürdü. Fenerbahçe ilk yarıda pas oyunu oynamayı tercih etti ve bunu çok doğru bir şekilde uyguladı. Buradaki aslan payı ise kesinlikle Mesut Özil’in idi. Mesut adeta bir orkestra şefi gibi takımını yönetti ve Fenerbahçe ilk yarıda bir pozisyon hariç takımına topun yüzünü göstermedi. Fenerbahçe ikinci yarıya daha iyi başladı ve bir gol daha attı. Fakat bu golden sonra roller değişti. Fatih Karagümrük topa sahip oldu ve Fenerbahçe’yi geriye iterek gol attı. Burada temel etkenin hafta içi oynanan Başakşehir maçı olduğunu düşünüyorum. Özellikle Ozan Tufan ve Sosa o maçta iki saat oyunda kaldılar ve haliyle yoruldular. Bu da Fatih Karagümrük’ün daha rahat pas yaparak topu ikinci ve üçüncü bölgeye taşımasını kolaylaştırdı. Burada ise sahneye Altay çıktı. Yaptığı kritik kurtarışlarla Fatih Karagümrük’ün maça ortak olmasını engelledi. Fenerbahçe son iki resmi maçından eli boş dönmüştü. Bu maçı kazanarak rahat bir nefes aldı ve şampiyonluk yarışından kolay kolay kopmayacağını gösterdi. 

Trabzonspor: Bordo-Mavililer 6’da 6 yaptı

Ligdeki galibiyet serisini devam ettirerek şampiyonluk yarışına girmek isteyen Trabzonspor, Gaziantep FK’yı konuk etti.

İlk yarıda iki takım da etkiliydi. Fakat bu devreden gol sesi çıkmadı ve ilk yarı 0-0 beraberlikle sonuçlandı.

İkinci yarıda ise etkili olan taraf Trabzonspor’du. Bordo-Mavililer, Bakasetas’ın attığı golle 1-0 öne geçti. Mücadelede başka gol olmadı ve Trabzonspor, Gaziantep FK’yı 1-0 mağlup etti.

Abdullah Avcı takımını 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Trabzonspor istatistiksel anlamda Gaziantep FK’dan daha iyiydi. Topa daha fazla sahip oldular ve daha fazla isabetli pas yaptılar. Fakat ilk yarıda buldukları pozisyonları gole çeviremediler. Aynı şey Gaziantep FK için de geçerli. Gaziantep FK özellikle kanattan bindirmelerde iyi bir görüntü sergiledi ama meşin yuvarlağı ağlarla buluşturamadı. Trabzonspor ise en azından bunu başardı. Bakasetas son iki maçta olduğu gibi bu maçı da boş geçmeyerek ne kadar doğru bir transfer olduğunu bir kez daha gösterdi. Trabzonspor bu maçı da kazanarak 6’da 6 yaptı. Lakin Nwakaeme’nin son dakikada yediği kırmızı kartın Trabzonspor’a olumsuz yansıyacağını da söylemeliyim. Zira haftaya Başakşehir’le karşılaşacaklar. Zor bir maç olacak ve takımın en iyi oyuncularından Nwakaeme’nin yokluğunda sol kanatta kimin oynayacağı fazlasıyla önem arz edecek.

Başakşehir: Son şampiyon pirince giderken evdeki bulgurdan oldu

Kupada Fenerbahçe’yi eleyerek moral bulan Başakşehir, Göztepe’ye konuk oldu.

İlk yarıda üstün olan taraf Göztepe’ydi. Ev sahibi ekip, 24.dakikada Soner Aydoğdu’nun attığı golle 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İlk yarıda baskın olan Göztepe, ikinci yarıya da hızlı başladı ve 53.dakikada Zulj’un penaltıdan attığı golle farkı ikiye çıkardı. 59.dakikada Deniz Türüç, farkı bire indiren golü kaydetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Başakşehir Göztepe’ye 2-1 mağlup oldu.

Aykut Kocaman takımını 4-2-3-1 formasyonuyla sahaya sürdü. Başakşehir, Fenerbahçe maçında olduğu gibi rakibe geride karşılamak ve topa sahip olduğunda da pasla çıkarak etkili olmak istedi. Fakat bunu sahaya yansıtamadılar. Hatta Deniz Türüç’ün attığı gol hariç Başakşehir hücumda bir varlık gösteremedi. Bunda Göztepe’nin baskın oyununun ve hafta içi oynanan Fenerbahçe maçında iki saat boyunca mücadele eden 6 futbolcunun ilk 11’de başlamasının payı var. Bu futbolcuların üçü orta saha, ikisi kanat biri de defans oyuncusu. Yani çoğu hücuma yönelik oyuncular. Aykut Kocaman kupada yarı finale çıkmış olabilir ama takımı ligde düşme hattında bulunuyor. Kısacası Başakşehir pirince gitti ve onu aldı. Fakat evdeki bulgurdan oldu.