Süper Lig’de 19. hafta… Beşiktaş ve Fenerbahçe zirvenin ortağı…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 19.hafta maçlarıyla tüm hızıyla devam etti ve heyecanlı maçlara sahne oldu. Haftanın maçında Beşiktaş, Galatasaray’ı 2-0 mağlup ederek liderliğini korurken Galatasaray 33 puanda kaldı ve 4.sıraya geriledi. Fenerbahçe sahasında konuk ettiği Ankaragücü’nü 3-1 mağlup etti ve ligde yenilmezlik serisini 5 maça çıkardı. Başakşehir, Sivasspor’la 1-1 berabere kaldı ve ligde 2 maç sonra puan kaybetti. Trabzonspor, son dakikada bulduğu golle Antalyaspor’la 1-1 beraber kaldı. Fatih Karagümrük Gençlerbirliği’ni 3-1, Göztepe Konyaspor’u 3-2, Gaziantep FK Kayserispor’u, BB Erzurumspor Kasımpaşa’yı 2-1, Hatayspor Denizlispor’u 2-0, Yeni Malatyaspor Çaykur Rizespor’u 4-1 mağlup etti. Alanyaspor ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş-Galatasaray: Yeni yılın ilk derbisinde kazanan taraf Beşiktaş oldu

Liderliğini korumak ve sezon sonunda mutlu sona ulaşmak isteyen Beşiktaş, şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen ve Beşiktaş gibi şampiyonluk hedefiyle yoluna devam eden Galatasaray ile 2021’in ilk derbisinde karşı karşıya geldi.

İlk yarıda iki takım da istekli ve arzuluydu. Baskın olan taraf ise Beşiktaş’tı. Siyah-Beyazlılar, Larin’le bir net gol pozisyonundan yararlanamadı. Galatasaray ise pozisyon anlamında daha etkisizdi. Lakin ilk yarıda gol sesi çıkmadı.

İkinci yarı yine aynı tempoyla devam ederken 58.dakikada Diagne kırmızı kartla oyun dışı kaldı ve takımını bir kişi eksik bıraktı. Bu dakikadan sonra ataklarını iyice sıklaştıran Beşiktaş aradığı golü 79.dakikada buldu. Josef de Souza’nın attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçti. 90+1.dakikada sahneye N’Koudou çıktı ve maçı 2-0’a getirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, yeni yılın ilk derbisinde Galatasaray’ı 2-0 mağlup etti.

Maç öncesi “Galatasaray ilk olarak ne yapmalı?” diye sorsalar “Orta sahada üstünlük kurmalı” diye cevap verirdim. Çünkü daha önce de söylediğim gibi Beşiktaş, ligin en iyi ve en güçlü orta sahasına sahip takım. Fatih Terim de bunun farkına varmış ve Etebo gibi güçlü bir oyuncuya ilk 11’de yer vermiş. Fakat bu hamlesiyle başarılı olduğu pek söylenemez. Beşiktaş orta sahası (Souza ve Atiba), Galatasaray orta sahasından (Taylan ve Etebo) maç boyunca üstündü. Geride ise Luyindama, Aboubakar’ı bire birde gayet iyi savundu ve ona hareket alanı vermedi. Dengeyi değiştiren olay ise Diagne’nin kırmızı kart görmesiydi. Diagne oyun dışı kalmasaydı yüzde 99 ihtimalle maç 0-0 biterdi. Galatasaray 10 kişi kaldıktan sonra Sergen Yalçın, N’Koudou ile Mensah’ı oyuna alarak doğru bir tercih yaptı ve takımının hızıyla gücünü arttırdı. Golü de hız ve gücün artması sonucu oluşan baskıyla buldu. Beşiktaş, yeni yılın ilk derbisini kazanarak liderliğini sürdürdü. Galatasaray ise önemli bir maçı kaybederek zirvenin 5 puan gerisine düştü. Bu farkı kapatmak için çok çalışmalı.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler hata yapmadı

Beşiktaş’ı liderlik koltuğunda yalnız bırakmak istemeyen Fenerbahçe, Ankaragücü’nü konuk etti.

İlk yarıda üstün olan taraf Fenerbahçe’ydi. Fakat zaman zaman Ankaragücü duran toplarla etkili oldu. İlk gol, ev sahibinden geldi. 28.dakikada Thiam’ın attığı golle Fenerbahçe 1-0 öne geçti. 34.dakikada Samatta’nın golüyle skor 2-0 oldu. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Fenerbahçe yine baskındı. Pozisyon üstüne pozisyon bulan Sarı-Lacivertliler Ankaragücü kalesinde birçok kez tehlike yarattı. Bu baskının ve üstünlüğün sonucunda 67.dakikada Valencia, skoru 3-0’a getiren golü kaydetti. 90+4.dakikada Emre Güral’ın attığı gol Ankaragücü’ne yetmedi ve Fenerbahçe sahadan 3-1 galip ayrıldı.

Erol Bulut, takımını sahaya 4-2-3-1 dizilişiyle sürdü. Fenerbahçe savunmada 4-4-2, hücumda ise 4-2-1-3 formasyonunu tercih etti. Ankaragücü ise takım savunması uyguladı ve hızlı futbolcularına güvenerek kontra atakla çıkmak isteyip, etkili ayaklarıyla da duran toplarla gol aradı. Fakat bireysel hatalar sonucunda kalesinde 3 gol gördü. Burada Fenerbahçe’nin takım presini ve takım savunmasını doğru bir şekilde uygulamasının da payı büyük. Fenerbahçe, Beşiktaş’ın kazandığı haftada hata yapmadı ve zor bir maçtan altın değerinde bir 3 puanla ayrıldı.

Trabzonspor: Her maçı son dakika golüyle kurtaramazsınız

Geçtiğimiz haftayı bay geçen ve üst sıralara yükselmeye hedefleyen Trabzonspor, Antalyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıya baskın başlayan taraf Trabzonspor’du ve konuk ekip 12.dakikada penaltı kazandı. Fakat Ekuban’ın kullandığı penaltıyı Boffin kurtardı ve Trabzonspor öne geçme şansını tepti. Atamayana atarlar misali 25.dakikada Amilton sahneye çıktı ve Antalyaspor 1-0 öne geçti. 33.dakikada Ersan Gülüm ikinci sarıdan kırmızı kart görerek Antalyaspor’u 10 kişi bıraktı. İlk yarı 1-0’lık skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Trabzonspor, 10 kişi kalan rakibini adeta abluka altına aldı. Lakin gol bir türlü gelmiyordu. Her şey bitti derken 90+6.dakikada sahneye Afobe çıktı ve Trabzonspor’a 1 puanı getiren golü kaydederek maçın skorunu tayin etti: 1-1.

Trabzonspor maç boyunca etkiliydi. Özellikle 33.dakikada 10 kişi kalmış rakibini adeta kuşattı. Fakat toplam 1 saat 3 dakika bir kişi eksik oynamış Antalyaspor’a anca son dakikada gol atabildi. Önceki yazılarımda Trabzonspor’un gol atma konusunda sıkıntı çektiğini pek çok kez söyledim. O maçlarda futbolcuların bireysel yetersizliği ön plandaydı. Bu maçtaysa Abdullah Avcı’nın bazı kararlarda geç kaldığını görüyorum. 10 kişi kalan bir rakibe karşı ister istemez hücum oynarsınız. Çünkü sayısal üstünlük sizdedir ve bazen atılan bir pas bile size pozisyona sokar. Mesele o pozisyonları nihayete erdirip, gol atabilmenizdir. Durum böyleyken Abdullah Avcı yedek kulübesinde oturan tek santraforu ve son dakikada attığı golle takımına 1 puanı kazandıran Afobe’yi 70.dakikada oyuna aldı. Halbuki ikinci yarının başında Baker’i çıkarıp, Afobe’yi alarak 4-4-2 formasyonuna dönse maçı kazanma ihtimalini arttırırdı. Böyle yapmadı ve 1 puana razı oldu. Trabzonspor, 3 gün sonra Konyaspor’la karşılaşacak. Zor bir maç olacağı kesin. Abdullah Avcı’nın gol atma konusuna eğilmesi şart. Çünkü her maçı son dakikaya golüyle kurtaramazsınız.

Başakşehir: Okan Buruk’un form tutması gerekiyor

Ligdeki son iki maçını kazanarak toparlanmaya başlayan Başakşehir, Sivasspor’u ağırladı.

Yoğun kar yağışı altında oynanan maçın ilk yarısında Başakşehir etkiliydi. Beklenen gol ise 38.dakikada Aleksic’ten geldi ve ev sahibi 1-0 öne geçti. 4 dakika sonra Hakan Arslan maça eşitliği getirdi ve ilk yarı 1-1 bitti.

İkinci yarıda baskın taraf yine Başakşehir’di. Fakat ev sahibi takım bulduğu pozisyonları değerlendiremedi ve Başakşehir, Sivasspor’la 1-1 berabere kaldı.

Visca’nın yokluğunda takımını 4-4-2 dizilişiyle çıkaran Okan Buruk, forvet hattında yanlış tercih yaptı. Takımın en golcü oyuncusu olan Gulbrandsen’i ilk 11’de oynatması gerekirdi. Diğer taraftan Aleksic’i forvet arkasına çekip, Crivelli’yi sağ kanata çekmeliydi. Bu sayede daha atak olup, maçı kazanabilirdi. Başakşehir bu maçta çok pozisyona girdi ama bu takımın çok pozisyona girmesinden öte gol atması gerekiyor. Kar yağışının da oyunda etkili olduğu söylenebilir fakat sahada sadece Başakşehir yoktu. Kar, Sivasspor’lu oyuncuların üstüne de yağdı. O yüzden böyle bir bahaneyi kabul etmiyorum. Başakşehir iyi bir çıkış yakalamışken 2 puan kaybetti. Lakin moral bozacak bir durum yok. Okan Buruk’un form tutması gerekiyor sadece. Yoksa iyi bir kadroya sahip Başakşehir, ligi orta sıralarda bitirir.