Süper Lig’de 17.hafta… Beşiktaş lider, Fenerbahçe takipte, Galatasaray düşüşte

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, hafta içi oynanan 17.hafta maçlarıyla hız kesmeden devam etti. Beşiktaş, Çaykur Rizespor’u 6-0 gibi farklı bir mağlup ederek liderliğini sürdürdü. Fenerbahçe, Alanyaspor’u 2-1 mağlup ederek ikinciliğe yükseldi. Galatasaray deplasmanda Konyaspor’a 4-3 yenilerek son iki lig maçında 5 puan kaybetti. Trabzonspor, Göztepe’yi 1-0 yenerek son iki lig maçından galibiyetle ayrıldı. Başakşehir, BB Erzurumspor’u 1-0 mağlup ederek haftalar sonra galibiyetle tanıştı. Yeni Malatyaspor Sivasspor’la 2-2 berabere kaldı. Gaziantep FK, Ankaragücü’nü 2-0 mağlup ederek yenilmezlik serisini 15 maça çıkardı. Kayserispor, Denizlispor’u 1-0, Gençlerbirliği Hatayspor’u, Antalyaspor ise Fatih Karagümrük’ü 3-1 mağlup etti. Kasımpaşa ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş: Beşiktaş böyle oynamaya devam ederse liderliği kimseye vermez

Ligde çıktığı son dört maçta kalesini gole kapatan ve aldığı galibiyetlerle şampiyonluk yarışında ağırlığını hissettiren Beşiktaş, Çaykur Rizespor’u Vodafone Park’ta konuk etti.

Maça hızlı başlayan taraf Beşiktaş’tı. Maçta gol perdesini 19.dakikada Larin açtı ve Beşiktaş 1-0 öne geçti. 31.dakikada yine Larin’in attığı golle skor 2-0 oldu. İlk yarı bu skorla bitti.

İkinci yarıda yine Beşiktaş üstün olan taraftı. 56.dakikada Oğuzhan Özyakup’un attığı golle Beşiktaş üç farkla öne geçti. 79. ve 83.dakikalarda olmak üzere iki gol daha atan Larin, skoru 5-0’a taşıdı. 89.dakikada Ajdin Hasic, güzel bir golle maçın skorunu tayin etti: 6-0.

Beşiktaş, hücum ve pres anlamında iyi bir takım. Aboubakar’ın dönüşüyle daha da iyi oldu ve olacak. Fakat Çaykur Rizespor’un çok fazla bireysel hata yaptığını da söylemeden edemeyeceğim. Maça 3-4-3 formasyonuyla başlayıp, Beşiktaş’ın hücum hattını adam adama savunmak ve orta sahada sayısal üstünlük kurmak istediler. Fakat bireysel hatalar yüzünden evdeki hesap çarşıya uymadı. Tabii maçın bu kadar farklı bir skorla bitmesinde hataları değerlendirebilen bir Beşiktaş’ın da payı var. Bu maç özelinde Larin’e ayır bir parantez açmak istiyorum. Arka direğe başarılı koşularıyla, rakip takım defansını zorlamasıyla ve 5 gole katkı sağlamasıyla (4 gol 1 asist) müthiş bir maç çıkardı. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Beşiktaş böyle oynamaya devam ederse liderliği kimseye vermez.

Fenerbahçe ve Alanyaspor: Fenerbahçe altın değerinde 3 puanın sahibi oldu, Alanyaspor yara aldı

Ligdeki son iki maçını kazanarak toparlanan ve şampiyonluk yarışını bırakmayan Fenerbahçe, bu yarıştaki güçlü şampiyonluk adaylarından biri olan Alanyaspor’u Kadıköy’de ağırladı.

İlk yarıya Fenerbahçe hızlı başladı ve 12.dakikada Sinan Gümüş’ün attığı golle Sarı-Lacivertliler 1-0 öne geçti. 1-0’dan sonra iki takım da girdikleri gol pozisyonlarından yararlanamadı ve ilk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Alanyaspor baskındı. Konuk ekip, topa sahip oldu ve birçok pozisyona girerek Fenerbahçe’yi kendi sahasına hapsetti. Yine de Fenerbahçe 67.dakikada bir penaltı kazandı. Fakat Alanyaspor kalecisi Marafona, Valencia’nın kullandığı penaltıyı kurtardı. Penaltıdan sonra Fenerbahçe baskısını arttırdı ve 69.dakikada Pelkas’ın attığı golle skor 2-0 oldu. 81.dakikada Babacar’ın penaltıdan attığı golle Alanyaspor farkı 1’e indirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Fenerbahçe, Alanyaspor’u 2-1 mağlup etti.

Fenerbahçe ilk golü atana kadar hücuma yönelik bir futbol sergiledi. Golden sonra ise yavaş yavaş geriye çekilerek kontra atak futboluna dönüş yaptı. Bu dönüşte düzgün bir presle başarı sağladı ve kontra ataktan birçok gol pozisyonuna girdi. Fakat bu ataklarda bir türlü gol atarak farkı arttıramadı. Çünkü Fenerbahçe’de final paslarıyla ilgili büyük bir sıkıntı var. 83.dakikada Alanyaspor gol atarak farkı 1’e indirdi. Bu dakikadan sonra Fenerbahçe, net gol pozisyonlarına girmesine rağmen skoru 3-1 veya 4-1’e getiremedi. Alanyaspor ise yaklaşık 80 dakika top yaptı. İyi paslar yaptılar ve zaman zaman hızlı çıkarak tehlike yarattılar. Lakin Fenerbahçe’nin takım savunması çok iyiydi ve Alanyaspor hücumlarını püskürtmeyi başardı. Her şeyi bir kenara bırakırsak bu galibiyetle Fenerbahçe ikinciliğe yükseldi ve şampiyonluk yarışında altın değerinde bir 3 puan kazandı. Alanyaspor ise bu yarışta yara aldı.

Galatasaray: Bu haftalardaki puan kayıplarının telafisi zor olur

Antalyaspor beraberliği sonrası liderliği kaptıran ve liderlik koltuğuna yeniden oturmak isteyen Galatasaray, Konyaspor’a konuk oldu.

İlk yarısı ağır bir tempoda geçen maçta gol perdesini Konyaspor açtı. 41.dakikada Erdon Daci’nin attığı golle ev sahibi ekip 1-0 öne geçti. 45+3.dakikada Diagne skoru eşitleyen golü kaydetti ve ilk yarı 1-1 bitti.

İkinci yarı golle başladı. 46.dakikada Erdon Daci kendisinin ve takımının ikinci golünü kaydetti. 77.dakikada sahneye tekrar Diagne çıktı ve maça bir kez daha eşitliği getirdi. 82.dakikada Uğur Demirok’un penaltıdan attığı golle Konyaspor 3-2 öne geçti. 90+2.dakikada Artem Kravets farkı ikiye çıkaran golü attı. 90+4.dakikada Oğulcan Çağlayan’ın attığı gol maçın skorunu belirledi: 4-3.

Maçın ilk yarısında son dakikalara kadar Diagne’nin değerlendiremediği gol pozisyonu harici bir şey yoktu. Maç, Konyaspor’un ilk golünden sonra başladı. Bu maç özelinde Galatasaray’ın kadro genişliğinin pek iyi olduğunu söyleyemeyiz. Maça hangi kadroyla ve formasyonla çıkacağı tahmin ediliyordu. Fakat bunun pek iyi olmayacağı hafta sonundan belliydi. Bu yüzden önceki yazımda Galatasaray’ın Konyaspor’la oynayacağı maçın zor olacağını söylemiştim. Lakin Galatasaray bunu pek ciddiye almamış. Oyuncu değişikliklerinden anlaşılıyor. Değişiklikler yanlıştı. Emin Bayram ve Emre Taşdemir’den önce Kerem Aktürkoğlu gibi hızlı ve golcü bir kanat oyuncusu oyuna alınmalıydı. Çünkü kazanmanız gereken bir maçta gole dönük bir oyun oynamak zorundasınız. Fakat önce savunma oyuncuları oyuna alındı. Kerem ise 90+7.dakikada oyuna girdi. Fakat hiçbir şey bitmiş değil. Galatasaray bu maçı da unutup, Gençlerbirliği maçına odaklanmalı. Zira bu haftalardaki puan kayıplarının telafisi zor olur.

Başakşehir: Son şampiyon rahatladı ama rehavete kapılmamalı

Artık galip gelerek üzerindeki ölü toprağını atmak isteyen Başakşehir, BB Erzurumspor’la karşılaştı.

İlk yarıda üstün olan taraf Başakşehir’di. Ev sahibi takım, bulduğu birçok gol pozisyonundan yararlanamadı. İlk yarının böyle biteceği zannedilirken 40.dakikada Gulbrandsen’in attığı golle Başakşehir 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Başakşehir hücum yaparak BB Erzurumspor kalesini abluka altına aldı fakat meşin yuvarlağı ikinci kez ağlarla buluşturamadı. Böylece maç 1-0 bitti ve Başakşehir haftalar sonra üç puanın sahibi oldu.

Başakşehir beklenildiği gibi hücuma yönelik bir 11’le sahaya çıktı. Fakat bulduğu pozisyonları gole çevirme hususunda sıkıntı yaşadı. Öyle ki Gulbrandsen olmasa maç 0-0 biterdi. Bu yüzden Gulbrandsen tercihinin doğru olduğunu düşünüyorum. İyi bir forvet ve kesinlikle ilk 11’de şans verilmeli. Diğer taraftan Başakşehir’in son vuruş çalışması gerekiyor. Burada Okan Buruk’a büyük iş düşüyor. Başakşehir bu galibiyetle biraz olsun rahatlayacaktır. Fakat çok da rahatlamamalı ve Ankaragücü deplasmanına şimdiden hazırlanmaya başlamalı. O maç daha zor olacaktır. 

Trabzonspor: Bordo-Mavililer, iyi oynayarak maçı kazandı 

Fatih Karagümrük galibiyetiyle moral bulan Trabzonspor, kendi evinde Göztepe’yi ağırladı.

Trabzonspor ilk yarıya hızlı başladı ve sağlı sollu ataklarla Göztepe kalesini abluka altına aldı. 28.dakikada Ekuban’ın attığı golle Bordo-Mavililer 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Trabzonspor’un ablukası devam etti. Göztepe bu ablukayı birkaç şutla kırmaya çalışsa da pek başarılı olamadı. İkinci yarı gol pozisyonlarından sonuç çıkmadı ve Trabzonspor, Göztepe’yi 1-0 mağlup etti.

Trabzonspor, Abdülkadir Ömür’ün de gelişiyle hücum olarak çok iyi bir takım olduğunu ilk yarıdaki performansıyla gösterdi. Bordo-Mavililer, Göztepe’ye adeta top göstermedi. İkinci yarının ortalarına kadar bu baskı sürdü. Göztepe ise bir net gol pozisyonu hariç etkili olamadı. Trabzonspor’un bu kadar baskıya rağmen sadece 1 gol atabilmesinde son vuruşlardaki beceriksizlik, şanssızlık ve Göztepe’nin genç kalecisi İrfan Can Eğribayat’ın payı vardı. Yine de Trabzonspor, iyi oynayarak maçı kazandı.