Süper lig’de 14.hafta: Lider değişmedi… Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş zirve yarışında

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig’in 14.haftası, fikstürün yoğunluğu nedeniyle hafta içi oynandı ve yine heyecanlı maçlara sahne oldu. Trabzonspor, Hatayspor’u deplasmanda 1-0 yenerek yenilmezlik serisini 7 maça çıkardı. Galatasaray evinde ağırladığı Göztepe’yi 3-1 mağlup etti. Alanyaspor, Yeni Malatyaspor’la 1-1 berabere kaldı ve en yakın rakibi Galatasaray ve Fenerbahçe’nin 1 puan önünde liderlik koltuğunu bırakmadı. Makus talihini kırmak isteyen iki takımın maçında Fenerbahçe Başakşehir’i 4-1 yenerek iki maç aradan sonra galibiyetle tanıştı. Beşiktaş Ankaragücü’nü 1-0 mağlup etti ve şampiyonluk yarışında “Ben de varım” dedi. Denizlispor, BB Erzurumspor’u deplasmanda 2-1 mağlup etti ve Yalçın Koşukavak yönetiminde çıktığı ikinci lig maçından da galibiyetle ayrıldı. Gaziantep FK deplasmanda Kasımpaşa’yı 4-0 gibi farklı skorla yenerek ligde üst üste üçüncü galibiyetini aldı. Konyaspor Kayserispor’u, Çaykur Rizespor da Antalyaspor’u 2-1 yenerken Sivasspor Gençlerbirliği’ni 3-1 mağlup etti. Fatih Karagümrük ise haftayı bay geçti.

Her hafta olduğu gibi bu hafta da Süper Lig’e koronavirüs damga vurdu. 6 takımdan 11 futbolcu koronavirüse yakalandı ve bu hafta oynanan maçlarda yer alamadı.

Fenerbahçe ve Başakşehir: Fenerbahçe rahatladı, Başakşehir için kötü günler devam ediyor

Son haftalarda ligde oynadıkları maçlarda istedikleri sonuçları alamayan Fenerbahçe ve Başakşehir, Kadıköy’de karşı karşıya geldi.

İlk yarısı hızlı bir tempoyla başlayan maçta gol sesi 6.dakikada geldi. Başakşehir, Mahmut Tekdemir’in attığı golle 1-0 öne geçti. Hem Fenerbahçe hem de Başakşehir bulduğu gol pozisyonlarından yararlanamadı. 45+2.dakikada Nazım Sangare topu ağlara gönderdi ve ilk yarı 1-1 beraberlikle sonuçlandı.

İlk yarıdaki tempo ikinci yarıda da düşmedi. 60.dakikada Tisserand’ın attığı golle Fenerbahçe 2-1 öne geçti. Ardından 71.dakikada Rafael, 74.dakikada ise İrfan Can Kahveci kırmızı kart gördü ve Başakşehir 9 kişi kaldı. 84.dakikada Luiz Gustavo maçı 3-1’e getiren golü kaydetti. 89.dakikada Mert Hakan Yandaş sahneye çıktı ve maçın skorunu belirledi: 4-1.

Erol Bulut, elindeki en iyi kadroyu sahaya sürmüş. Başakşehir içinse aynısını söyleyemiyorum. Okan Buruk maça Deniz Türüç yerine Edin Visca ile başlamalıydı. Golü de erken bulan Başakşehir, Visca’nın hücuma katkısıyla maçı daha ilk yarıda koparabilirdi. Yine de Fenerbahçe’den daha fazla atak yaptılar ve daha fazla gol kaçırdılar. Caner Erkin’in ortalarına bel bağlayan Fenerbahçe’ye ilk yarının sonuna kadar doğru düzgün şut imkânı vermediler. Lakin Başakşehir kalesine çekilen ilk şut gol oldu. İkinci yarıda Fenerbahçe golü buldu ve öne geçti. Ancak yine de atak değildi. Zaten atak olmasını beklemek pek gerçekçi değildi. Son iki lig maçında 6 gol yemiş bir takımın çekinmesi normal bir durum. Başakşehir bir anda 9 kişi kalınca bile Fenerbahçe hücuma çıkmaya çekiniyordu. Başakşehir’de üçüncü kırmızı kartı yiyen Okan Buruk bunu görmüş olacak ki üç hücum oyuncusunu birden sahaya sürdü. Bu da ters tepti ve takımının iki gol daha yemesine neden oldu. Başakşehir için kötü günler henüz bitmezken Fenerbahçe’nin biraz rahatladığını söyleyebiliriz.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılılar, Trabzonspor maçı öncesi büyük moral kazandı

Şampiyonluk yarışından kopmamak isteyen Galatasaray, Göztepe’yi ağırladı.

İlk yarıya hızlı başlayan taraf Galatasaray’dı. Henüz 4.dakikada Emre Kılınç’ın attığı golle Sarı-kırmızılılar 1-0 öne geçti. 12.dakikada Arda Turan, skoru 2-0’a getiren golü kaydetti. 14.dakikada Soner Aydoğdu’nun attığı golle fark 1’e indi. İlk yarıda başka gol olmadı ve devre 2-1 Galatasaray’ın üstünlüğüyle tamamlandı.

İkinci yarının ilk bölümlerinde Göztepe etkili olsa da 62.dakikada Feghouli, Taylan’ın güzel asistinde topu ağlara gönderdi ve takımını iki farklı üstünlüğe taşıdı. Kalan dakikalarda gol sesi çıkmadı ve Galatasaray Göztepe’yi 3-1 mağlup etti.

Galatasaray özellikle ilk yarıda çok iyiydi. Erken dakikalarda iki gol buldu ve maçı kopardı. Fatih Karagümrük maçındaki Galatasaray’dan eser yoktu. Göztepe bu gollere erken cevap verse de topa sahip olma ve defans anlamında kötüydü. İkinci yarı Galatasaray biraz etkisizleştiğinde Göztepe net pozisyonlara girmeye başladı. Fakat Feghouli’nin golüne engel olamadılar. Bu golden sonra Galatasaray hücumda şutlarla etkili olmaya çalıştı. Lakin farkı arttıracak golleri bulma anlamında beceriksizdiler. Yine de alınan bu galibiyetle Trabzonspor maçına moralli gidecekler. Peki, aynı oyunu Trabzonspor karşısında oynayabilecekler mi? Bekleyip göreceğiz.

Beşiktaş: Zirveye yaklaştı

BB Erzurumspor karşısında oynanan iyi oyun ve alınan farklı galibiyetle emin adımlarla üst sıralara tırmanan Beşiktaş, küme düşme hattından kurtulmak isteyen Ankaragücü’ne konuk oldu.

İlk yarıda Ankaragücü şutlarla etkili olmaya topa sahip olan taraf Beşiktaş’tı. 25.dakikada Larin’in attığı gol faul nedeniyle geçerli sayılmadı. Ankaragücü ise iki net gol pozisyonundan yararlanamadı ve ilk yarı 0-0 bitti. 

İkinci yarıda topa sahip olan takım yine Beşiktaş’tı. Beşiktaş için tek eksik goldü. O da 61.dakikada geldi. Vida’nın attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş sahadan 1-0 galip ayrıldı.

Beşiktaş maçın tamamında üstündü. Fakat bitiricilik konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Aboubakar maç boyunca etkisizdi. Larin ilk yarıda fena değildi ama ikinci yarıda oyundan düştü. Ghezzal daha aktifti. Zaten gol pasını da o verdi. Diğer taraftan bana göre ligin en iyi orta sahası konumundaki Beşiktaş orta sahası hücuma daha önce yaptığı gibi katkı veremedi. Bu noktada “Acaba rakipler Beşiktaş’ın oyununu çözmeye mi başladı?” sorusunu akla getiriyor. Bence daha çözemediler ki Beşiktaş yoluna tam gaz devam ediyor. Daha da devam edeceği kanaatindeyim. Çünkü Süper Lig’de alt sıralardaki takımlarla oynanan maçlar zor maçlardır. Rakip, “Olduğu kadar, olmadığı kader” düşüncesiyle maça çıkar ve çok iyi motive olur. Bir takımın böyle maçlarda da kazanabilmesi olumlu bir gelişmedir. Ayrıca ligin geneline baktığımızda hem oyun hem de skor anlamında iyi birkaç takımdan biri Beşiktaş. İstikrarını koruyabilirse sezon sonu Beşiktaşlı futbolcuları şampiyonluk kupasını kaldırırken görebiliriz.

Trabzonspor: Bordo-Mavililer, kötü oyuna rağmen üç puanı almayı bildi

Çaykur Rizespor galibiyetiyle moral bulan Trabzonspor, ligin flaş ekiplerinden Hatayspor’a konuk oldu.

İlk yarıda Hatayspor’un üstünlüğü vardı ama ev sahibi, gol yollarında etkili olamadı ve ilk yarı golsüz tamamlandı.

İkinci yarıda iki takım da şutlarla etkili olmaya çalıştı. 74.dakikada Vitor Hugo, düzgün bir kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi ve Trabzonspor’u öne geçirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor maçtan 1-0 galip ayrıldı.

Trabzonspor iyi bir oyun oynamadı. İstatistiksel anlamda Hatayspor, Trabzonspor’dan üstündü. Topa daha fazla sahip oldular, daha çok pas yaptılar ve rakip kalede daha fazla tehlikeli pozisyona girdiler. Fakat Trabzonspor, Hatayspor maçı öncesi çıktığı son 6 lig maçında kalesinde sadece 3 gol görmüş bir takım. Bu istatistik, Abdullah Avcı’nın Trabzonspor’a en olumlu etkisi. Hatayspor’a karşı da bunu başardılar ve kalelerini gole kapattılar. Trabzonspor’un tek golünü atan Vitor Hugo, son 3 resmi maçta 3 gol attı. Trabzonspor’un hücum oyuncularının gol atma konusunda pek de iyi olmadığı göz önüne alındığında böyle golcü bir stoperin varlığı hayati önem taşıyor. Trabzonspor, kötü oynadığı halde galip geldi ve Galatasaray maçı öncesi özgüvenini bir kez daha arttırarak, altın değerinde bir 3 puan kazandı.