Koronavirüs için geliştirilen aşıların kitlesel dağıtımı için çalışmalar sürüyor. İngiltere, İki Türk Bilim insanı tarafından Almanya’da geliştirilen BioNtech/Pfizer aşısı için ilk onay veren ülke oldu. Rusya da kendi geliştirdiği Sputnik V aşısının kitlesel aşılama programına başladı. Aşı, Moskova’da 70 sağlık merkezinde yapılıyor.
Aşı; 13 milyonluk kentte, öncelikli olarak eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler çalışanlarına uygulanacak.
İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkçe’nin haberine göre, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, aşı üretildikçe bu listenin genişletileceğini açıkladı.
Rusya’da ücretsiz olarak uygulanmaya başlanan Sputnik V aşısını yaptırmak zorunlu değil.
Son 30 gün içinde enjeksiyon yapılanlar veya son iki hafta içinde solunum yolu sorunları çekenler, bazı kronik hastalıkları olanlar ve hamile ile emziren kadınlara aşı yapılmıyor.
Aşı iki doz olarak uygulanıyor. Aşının etkili olabilmesi için ikinci dozun 21 gün sonra yapılması gerekiyor.
Rus yetkililer, güvenlik ve etkinlik testlerinin devam ettiği Sputnik V aşısının yüzde 95 etkili olduğunu bildiriyor.
Rusya’da Aralık ayı içinde 2 milyon kişinin aşılanması hedefleniyor.
İngiltere’de de kitlesel aşılama hafta içinde başlayacak
İngiltere Sağlık Bakanlığı, hafta içinde başlayacak Covid-19 aşısı uygulamasını “ülke tarihinin en geniş kapsamlı aşı uygulaması” olarak tanımladı.
Salgına karşı mücadelede ön saflardaki sağlık çalışanları, 80 yaş üzerindekiler ve bakımevi çalışanları, koronavirüs aşısında ilk sırada olacak.
İngiltere genelinde ilk aşamada 50 hastane aşının dağıtım sürecinde görev almak üzere belirlendi.
Bu hafta kullanıma sokulacak aşı dozları, soğutulmuş konteynerler yardımıyla Belçika’dan İngiltere’ye gelmeye başladı.
İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) Tıbbi Direktörü Prof. Stephen Powis, tedarikteki zorluklara rağmen ilk aşı dozlarının Pazartesi günü hastanelere ulaşacağını ve Salı günü uygulanmaya hazır olacağını kaydetti.
Prof. Powis, ülkenin sağlık sisteminin geniş çaplı aşı programlarını uygulamakta “iyi bir deneyime” sahip olduğunu söyleyerek, geçmişteki grip aşısı, HPV aşısı ve kızamık-kızamıkçık-kabakulak için yapılan MMR aşısını örnek gösterdi.
Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısının ilk sevkiyatı geçtiğimiz hafta Salı günü İngiltere’ye ulaşmıştı. Gelecek haftadan itibaren yaklaşık 800 bin aşı dozunun kullanıma hazır olması bekleniyor.
21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak aşıdan İngiltere için 40 milyon doz sipariş edildi.
Aşının ilk olarak uygulanacağı kesimlerden birisi de bakımevi çalışanları olacak. Çalışanlar, aşının uygulanacağı hastanelerden randevu olarak aşıya erişebilecek.
80 yaş üzerindekilerin ve bakımevi çalışanlarının kullanmadığı randevu saatlerinde sağlık çalışanları aşı olabilecek.
Pfizer aşısının eksi 70 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu nedenle aşı ilk olarak özel koşulları sağlayabilen 50 hastanede kullanıma sokulacak.
Daha fazla aşı dozunun gelmesiyle başka hastanelerin de devreye sokulacağı duyuruldu.
DSÖ uyardı: Aşı sihirli mermi değil…
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya’da kitlesel aşılamanın başladığı gün, koronavirüs salgınıyla ilgili uyarıcı nitelikli bir açıklama yaptı. DSÖ, koronavirüs için geliştirilen aşıların sihirli birer mermi olmadığını bildirdi.
Euronews’un haberine göre; DSÖ, dünya çapında 1,5 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan salgının söz konusu aşılarla sona ereceğine dair yanlış bir algı olduğu uyarısında bulundu.
“Aşı olmak, sıfır Kovid-19 seviyesine gelmek demek değil.” diyen DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, ayrıca herkesin gelecek yılın başında aşı olamayacağını da dile getirdi.
Ryan, “Aşılama, sahip olduğumuz malzeme çantasına büyük ve güçlü bir araç daha ekleyecek. Ancak bu işi tek başlarına yapmayacaklar.” sözleriyle, aşı olduktan sonra bile Kovid-19’un tamamen ortadan kaybolmayacağını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus de virüsün bazı ülkelerde hızlı şeklide yayılmaya devam ettiğini ve bunun da sağlık çalışanları üzerinde “muazzam” bir yük oluşturduğunu dile getirmişti.
Ayrıca Ghebreyesus, “Ancak DSÖ, Kovid-19 salgınının sona erdiğine dair artan bir algıdan endişe duyuyor. Kovid-19 salgınının hala uzun bir yolu var ve önümüzdeki günlerde liderler ve vatandaşlar tarafından alınan kararlar hem virüsün kısa vadede seyrini hem de bu salgının nihayetinde ne zaman sona ereceğini belirleyecek.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Kovid-19 aşı çalışmalarındaki gelişmelerle tünelin ucundaki ışığın görüldüğünü belirten Ghebreyesus, bununla beraber insanları rehavete kapılmamaya davet etmişti.