Koronavirüs hız kesmiyor… Avrupa’dan sonra Türkiye de yeni kısıtlamalara gitti…

Koronavirüs dünyada yayılmaya devam ediyor. Kovit 19 bulaşan kişi sayısı 35 milyonu aştı. Virüsten ölenlerin sayısı ile 1 milyon 300 bini geçti.

Türkiye’de de salgında yeni bir dalga yaşanıyor. Günlük ölüm sayısı 100’ü geçti.

17 Kasım tarihi itibariyle Türkiye’de hasta sayısı 421 bin 413 olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı ile 11 bin 704 oldu.

Salgının devam etmesi üzerine Avrupa’da yeni kısıtlama kararları alınırken, Almanya’da Başbakan Merkel, başkent Berlin dahil bazı bölgelerde salgının kontrol altında olmadığını belirterek, kısıtlama kararlarında yavaş davranıldığı eleştirisinde bulundu.

Türkiye’de de vaka sayısındaki artış ve ölümlerin 100’lü rakamları aşması üzerine yeni kısıtlama kararları alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından alınan yeni koronavirüs önlemlerini açıkladı.

Kovid-19 hastalarının ve ölüm sayısının artması üzerine bu önlemleri almak zorunda kaldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı tedbirler şöyle:

  • Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 – 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.
  • Ara tatilde olan okullardaki eğitim-öğretim, yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek.
  • Halen 65 yaş üstü için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, çalışmayan 20 yaş altı gençler için de uygulanacak.
  • AVM, berber ve kuaförler 10.00 – 20.00 arasında açık olacak.
  • Sinemalar yıl sonuna kadar kapalı olacak.
  • Restoranlar ve kafelerde sadece paket servisine müsaade edilecek, saat 10.00 – 20.00 aralarında çalışmalarına izin verilecek.
  •  Kıraathanelerin faaliyetlerine bir süre ara verilecek.
  • Halı sahaların faaliyetlerine ara verilecek, spor müsabakaları seyircisiz oynanacak.
  • Sigara içme yasağı sürecek.
  • Kamu ve özel sektör iş yerlerindeki esnek mesai düzenine ve mesai saatlerinin yoğunluk oluşturmayacak şekilde belirlenmesi uygulamasına hassasiyet gösterilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı da “Resmi, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetleri, 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzaktan eğitim yoluyla devam edecektir” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayarak kısıtlamalara ilişkin ayrıntıları açıkladı. 20 Kasım Cuma gününden itibaren uygulanacak kısıtlamalar şöyle:

-Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece 10.00-20.00 saatlerinde hizmet sunacak.

-Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme ­içme yerleri 10.00- 20.00 saatlerinde sadece paket servis veya “gel­-al” hizmeti verecek şekilde açık olabilecek. Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00’den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

-Sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri ise yeni bir karar alınıncaya kadar durdurulacak. Ayrıca daha önce faaliyetleri durdurulan nargile salonları ile ilgili uygulama devam edecek.

-Tüm illerde 65 yaş ve üzeri kişiler gün içerisinde 10.00-13.00 saatlerinde 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı bireyler ise gün içerisinde 13.00-16.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek.

İBB’nin kararları.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da bazı tesislerin kapatılması kararı aldı. Alınan kararlar şunlar:

1) Kayıt dönemi süren ve yakında yüz yüze eğitime başlaması planlanan İSMEK kurslarının açılışı ileri bir tarihe ertelenmiştir. Online kurslar ise belirli alanlarda sürdürülecektir.

2) Bilimsel veriler bulaşın hızlı yayıldığı alanlar olarak spor salonlarını ve havuzları işaret etmektedir. Bu vesile ile İBB’ye ait olan ve SPOR İSTANBUL iştirakimizde işletilen tesislerin kapatılmasına karar verilmiştir.

3) Kültür Merkezleri de kapalı kalmaya devam edecektir.

4) Kapalı salonda izleyicisi olan sahne sanatlarının online olarak icra edilmesine karar verilmiştir.

5) İBB’ye ait açık hava kapsamına girmeyen tüm müzelerin kapatılmasına karar verilmiştir.