IMF Raporu: “Türkiye Şoklara Karşı Savunmasız”

Uluslararası Para Fonu (IMF), yayınladığı Dış Sektör Raporu’nda Avrupa Birliği ülkeleri ve dünyanın 29 büyük ekonomisini mercek altına aldı. Raporda, Türkiye ile ilgili değerlendirme de yapıldı.

Raporda, Türkiye’nin 2019’daki dış pozisyonunda belirsizliklerin yüksek olmasına rağmen, orta vadeli politikaların tahmin edilenden daha güçlü olduğu kaydedildi.

Amerikanın Sesi VOA’nın haberine göre, büyük dış finansman ihtiyaçları ve nispeten düşük rezervler Türkiye’yi şoklara karşı savunmasız bırakıyor.

Kısa vadede COVID-19 krizinin etkisini hafifletecek ve tercihen daha fazla dış istikrarı sağlamaya yardımcı olacak bir politika paketi oluşturulmasını tavsiye eden IMF, geçici ve hedefli mali destek yoluyla en savunmasız kişilerin korunması gerektiğine işaret etti.

‘’Şoklara dayanıklı olarak yapısal reformlar gerekli’’

Raporda, Korona virüsü salgını öncesinde var olan dengesizliklerin orta vadede sürmesi halinde, dış esnekliği güçlendirecek ve ekonominin yeniden dengelenmesini destekleyecek politikalar oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Raporda, verimliliği arttıracak, şoklara karşı dayanıklılığı sağlayacak , şeffaflığı arttırmaya odaklanacak yapısal reformlar gerekli olduğu belirtildi.

IMF, enflasyonun dayanıklı bir şekilde azaltılması ve Merkez Bankası kredibilitesinin arttırması önerisinde de bulundu.