Everest dünyanın en yüksek dağı. Yüksekliği 8 bin 848 metre. Dağcılılar için de ulaşılması gereken zirvelerin başında geliyor. Everest’e tırmanmak için Nepal hükümetinden izin almak gerekiyor. Guardian Gazetesi’nin haberine göre Nepal hümüketi 2023 yılında 479 kişiye tırmanma izni verdi. Tırmanma izni almak için Nepal hükümetine ödenecek bedel ise 15 bin dolar civarında.
Everest’e özellikle dağcılık açsısından bir turizm güzergahı görülüyor. Everest ve Himayalar’daki bu dağcılık turizmi beraberinde ölümleri ve çevre sorunlarını da getiriyor.
BBC Türkçe’nin haberine göre Nepal ordusu, Everest Dağı ve Himalayalar’daki diğer iki zirveden bu yıl içinde 11 ton çöp, dört ceset ve bir iskelet toplandığını açıkladı.
Askerlerin, Everest, Nuptse ve Lhotse dağlarından çöpleri ve cesetleri toplamasının 55 gün sürdüğü belirtildi.
Everest’te elli tondan fazla çöp ve 200 ceset bulunduğu tahmin ediliyor.
Sık sık dünyanın en yüksek çöplüğü diye anılan dağdaki temizlik çalışmaları 2019’da kalabalık ve dağcıların zirveye ulaşmak için tehlikeli koşullarda sıra olması kaygılarından sonra başlatılmıştı.
Everest’e tırmanış sırasında her yıl ölümler yaşanıyor. Dağdaki koşulların zorluğu ve ölümlerin yaşandığı bölgedeki olumsuz koşullar nedeniyle cesetlere ulaşmakta da güçlük çekiliyor. Sadece cesetler değil, çöplerin önemli bir kısmı da toplanmayı bekliyor.
Geçen yıl tırmanış sırasındaki ölüm sayısında rekor da kırıldı. 2023 yılında Everest’e tırmanış sırasında 18 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı ilk kez zirveye ulaşılan 1953 yılından itibaren yıllık ölüm sayısı açısından rekor olarak kayıtlara geçti. Daha önceki rekor 17 ölümle 2014 sezonunda kırılmıştı. 2023 yılı itibariyle Everest’e tırmanış tarihinde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 317’e ulaştı.
Ölümlerin neredeyse yarısının dağdaki değişken hava koşulları, hava basıncındaki değişim ve yüksek irtifada oksijen seviyesinin azalması ve bunun tetiklediği akut hastalıklardan kaynaklandığı belirtiliyor. Tırmanma koşullarının zorluğu ve yaşanan kazalar da bir diğer önemli neden.