DSÖ’ten aşı paylaşımına eleştiri: “Dünya ahlaki iflasın eşiğinde”

Koronavirüs aşısının paylaşımındaki eşitsizlik Dünya Sağlık Örgütü’nün eleştirine neden oldu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, zengin ülkeler ile fakir ülkeler arasında adaletsiz bir aşı paylaşımı olduğuna vurgu yaptı.
Ghebreyesus, 18 Ocak itibariyle gelir düzeyi yüksek 49 ülkenin 39 milyon doz aşıya sahip olurken, gelir düzeyi en düşük olan bir ülkeye sade 25 doz aşı gönderildiğini söyledi.
Tedros Adhanom Ghebreyesus , DSÖ Yürütme Konseyi’nde Yürütme Kurulu’na yaptığı konuşmada, bu durumu “Dünya Dünya feci bir ahlaki iflasın eşiğinde” sözleriyle eleştirdi.
Ülkelerin aşılamada sağlık çalışanları va yaşlı nüfusa öncelik vermesinin doğru bir uygulma olduğunu da kaydeden DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, “Ancak zengin ülkelerdeki genç ve sağlıklı yetişkinlerin yoksul ülkelerdeki sağlık çalışanları ve yaşlı nüfustan önce aşılanması doğru değil” şeklinde konuştu.
Aşı üreten şirketler ile zengin ülkeler arasındaki ikili sözleşmelerin arttığına dikkat çeken Ghebreyesus, “önce ben” tutumunun koronavirüsle küresel ölçekte mücadeleye zarar vereceğini ve salgının süresini uzatacağını söyledi.,
Dünya Sağlık Ördütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus aşı tedariğini güvence altına alan zengin ülkelere çağrıda bulunarak, koronavirüs aşısının adil bir şekilde dağıtımını öngören Covax girişiminde yer alan 92 ülke ile aşıları paylaşmalarını istedi.