DSÖ: Virüsün laboratuvardan yayılma ihtimali çok zayıf

Koronavirüsün kaynağını araştırmak için Çin’in Vuhan kentinde incelemeler yapan Dünya Sağlık Örgütü ekibi bulgularını açıkladı. DSÖ ekibine göre, koronavirüsün Vuhan Viroloji Laboratuvarı’ndan yayılma ihtimali çok zayıf bir olasılık.

DSÖ ekibinin başkanı Ben Embarek, Vuhan’da düzenledikleri basın toplantısında, virüsün insanlara nasıl geçtiğini bulmaya yönelik incelemelerde dört teze odaklandıklarının söyledi.

Embarek bu tezleri; virüsün doğrudan hayvanlardan insanlara geçmesi, hastalığın taşıyıcı hayvan türlerinden bulaşması, virüsün donmuş ürünler yoluyla geçmesi ve virüsün Vuhan’daki laboratuvardan yayılması olarak sıraladı.

Virüsün “laboratuvar üretimi” olduğu tezinin ise son derece düşük bir olasılık olduğunu belirten  Embarek, ilk bulgularda taşıyıcı bir hayvandan insana geçmiş olması seçeneğinin ağırlık kazandığını söyledi.

DSÖ ekinin başkanı Ben Embarek, virüsün laboratuvardan yayılmış olma ihtimaline bundan sonra yapılacak çalışmalarda yer vermeyeceklerini de bildirdi.

DSÖ ekibi, Vuhan’daki incelemelerinde yeni tip koronavirüsün, salgının başladığı 2019 Aralık ayından önce de insanlara bulaştığı yönünde bir bulguya rastlanılmadığını da duyurdu.

DSÖ ekibi, incelemeler yapmak üzere 14 Ocak’ta Vuhan’a gitmiş, iki haftalık karantina süresinin ardından çalışmalarına başlamıştı.