Demirören Şirketler Grubu, Reuters Haber Ajansı hakkında suç duyurusunda bulundu.

9 EKİM 20219 EKİM 2021, Demirören Şirketler Grubu, Reuters Haber Ajansı hakkında yayınladığı haber nedeniyle suç duyurusunda bulundu ve ajansı basın meslek ilkelerine uymaya davet etti.

Reuters Haber Ajansı, 4 Ekim 2021 tarihinde ismini vermeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde Türkiye’nin en büyük medya kurumu olan Demirören Holding’in 2 milyar dolar olan borcunu yeniden yapılandırmak için bankalarla görüşmeler yürüttüğünü öne sürmüştü.

Demirören Şirketler Grubuna bağlı Demirören Haber Ajansı’nde yapılan suç duyurusu ile ilgili olarak şu haber yer aldı:

“Demirören Şirketler Grubu’nun ticari faaliyetleri ile ilgili algı çalışması yapan Reuters Haber Ajansı basın meslek ilkelerine uymaya davet edildi ve iftiralarla ilgili suç duyurusunda bulunuldu.

Demirören Şirketler Grubu söz konusu haberlerin sözde ‘meçhul kaynaklara’ dayandırılmasına dikkat çekti ve iddialarla ilgili yasal sürecin başlatıldığını belirtti. Ayrıca haberi geçen ajans, basın etik ilkelerine uymaya ve ‘meçhul’ kaynakları açıklamaya davet edildi.

‘MANİPÜLASYON NİTELİĞİNDEKİ HABERLER’

Yetmiş yıldan bu yana tamamen yerli ve milli sermaye ile yurtiçinde ve yurtdışında iktisadi faaliyetlerini yürüten, ülke ekonomisinin gelişimine artı değer katan, binlerce kişiye istihdam sağlayan ve tüm faaliyetlerini yasalara sıkı sıkıya bağlı olarak yürütmekte olan Grubun, bu tarz çarpıtılmış ve kamuoyunu yanlış yönlendirmeye yönelik iftiralar karşısında verilemeyecek hiçbir hesabının olmadığı bildirildi.

Faaliyetleri süresince diğer tüm piyasa aktörleri gibi Demirören Şirketler Grubu’nun da finans kuruluşları ile kredi ilişkileri içinde olmasının son derece normal olduğu vurgulanarak, bu süre boyunca söz konusu kredi ilişkilerinin sorunsuz bir şekilde sürdüğü ve sürdürüldüğü bildirildi.

Bankacılık Kanunu kapsamında müşteri sırrına giren birtakım hususların üstelik de meçhul kaynaklara dayandırılarak yanlış bir şekilde haberlere konu edilmesinin yasalara açıkça aykırılık teşkil ettiği de vurgulandı.

Bu tip mesnetsiz iddiaların ve yorumların halka açık şirketin ve bunların pay sahiplerinin kayba uğramasına sebep olduğu da hatırlatıldı.

Bu yolla halka açık şirketin değerinin düşürülmeye çalışıldığı
bu tarz manipülasyon niteliğindeki haberlerin Sermaye Piyasası Kanunu’na da aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Bu tarz manipülatif haberler ve kaynakları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek Basın Etik İlkeleri hatırlatıldı ve yasalara açıkça aykırı bir şekilde muhtelif tarihlerde yayınlanan haberlerle Grubun lekelenmeye çalışıldığı vurgulandı.

REUTERS’A ÇAĞRI

Reuters’a “Basın Etik ilkeleri uyarınca ‘Konuya aşina kaynaklar’ olarak belirttiğiniz kaynaklarınızın açıkça tarafımızla paylaşılmasını talep ediyoruz” denildi.”

Reuters: “Ziraat Bankası ile 800 milyon dolar borcun yeniden yapılandırılması görüşülüyor”

Reuters 4 Ekim’de yayımladığı haberde Demirören’in 2018’de Doğan Medya’ya ait olan Hürriyet ve CNN Türk gibi medya kurumlarını 916 milyon dolara satın aldığını, böylece Türkiye’de medya sahipliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine olacak şekilde değiştiğini aktardı.

Üç bankacılık kaynağına dayandırılan haberde şirketin Ziraat Bankası’yla medya şirketlerini satın almak için aldığı 800 milyon dolar borcu yeniden yapılandırma görüşmelerinin yürütüldüğü öne sürüldü.

Şans oyunları ve enerji varlıkları satın almak için kullanılan 1,2 milyar dolarlık borcun yeniden yapılandırılmasının ise sekiz ya da dokuz banka ile görüşüldüğü iddia edildi.

Ajansa konuşan kaynaklardan biri, “şirketin ana faaliyet alanlarında para kazanmakta zorlandığı için görüşmelerin zor geçtiğini” aktardı.

Ziraat Bankası da konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Reuters daha önce Demirören’in 1,4 milyar dolar borcunu yeniden yapılandırma sürecinde olduğunu haberleştirmişti.

https://www.dha.com.tr/yurt/demiroren-sirketler-grubundan-mesnetsiz-iddialar-hakkinda-suc-duyurusu/haber-1853057

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-58856228