Büyükada Davası’nda karar: Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç dahil dört sanığa hapis cezası

Kamuoyunda ‘Büyükada Davası’ olarak bilinen 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada karar açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç’a ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasından 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran’a ‘örgüte yardım’ suçlamalarından 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

İngiliz Yayın Kurumu BBC Türkçe’nin haberine göre, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava yargılanan diğer sanıklar Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli ise beraat etti.

Uluslararası Af Örgütü’nden davayla ilgili yapılan açıklamada da, “Bugüne kadar görülen 11 duruşma boyunca, hak savunucularına isnat edilen suçlara ilişkin güvenilir hiçbir kanıt sunulmadı” denildi.

Ne olmuştu?
İnsan hakları savunucuları 5 Temmuz 2017’de İstanbul Büyükada’daki bir otelde toplantı düzenlemek için bir araya gelmiş, polis toplantıya baskın düzenleyerek 10 hak savunucusunu gözaltına almıştı.

Gözaltına alınmalarından iki hafta sonra “gizli bir toplantıya katılmakla” suçlanan 10 hak savunucusundan 8’i tutuklanmış, tutuklular ilk duruşmada adli kontrol şartıyla serbest bırakılmışlardı.

Uluslararası Af Örgütü’nün o dönemdeki Yönetim Kurulu Başkanı olan Taner Kılıç ise Büyükada’da gerçekleştirilen toplantıdan önce, 6 Haziran 2017’de, gözaltına alınmıştı.

Kılıç üç gün sonra, hükümetin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen yapılanmasına üye olmakla suçlandı ve tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.

İlerleyen süreçte mahkeme, o dönemde cezaevinde olmasına rağmen Kılıç’ın “Büyükada’daki gizli toplantıyı” yönettiğini iddia etti ve bu nedenle iki dava birleştirildi.

Davanın tek tutuklu tanığı Taner Kılıç da bir yılı aşkın bir tutukluluğun ardından 15 Ağustos 2018’de tahliye edildi.