BM, turizm sektöründe 120 milyon kişinin işsiz kalabileceğini açıkladı…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Birleşmiş Milletler (BM), küresel koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde turizm sektöründe  yaklaşık 120 milyon kişinin işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, Turizm sektörünü güvenli, eşitlikçi ve iklim dostu bir şekilde yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

BM tarafından hazırlanan Pandemi döneminde turizm sektörünü kapsayan rapora göre, bu yılın ilk 5 ayında uluslararası turist sayısının yüzde 56 oranında düştü. Yıl sonunda düşüşün yüzde 78’e ulaşması tahmin ediliyor.

Raporda, koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında sınırların kapatıldığı, otellerin çalışmadığı, uçak seferlerinin iptal edildiğine dikkat çekilerek, turizm gelirlerinde 910 milyar ile 1,2 trilyon dolar arasında kayıp yaşanabileceği belirtildi.

Raporda, turizm sektöründe çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletmenin faaliyet gösterdiği ve istihdam edilen her 10 kişiden birinin turizm sektöründe olduğu hatırlatılarak, gelir kaybının sonuçlarının yıkıcı etkisi olabileceği vurgulandı.

“Kalkınmakta olan ülkeler için acil durum

Raporun yayınlanması nedeniyle açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bir çok ülkenin ekonomisinin turizme bağlı olduğuna işaret ederek, “Kriz gelişmiş ülkelerin ekonomileri için ağır bir şok, ama kalkınmakta olan ülkeler için acil bir durum oluşturuyor” dedi.

Turizm sektörünün yeniden kalkındırılması gerektiğini ifade eden Guterres, ancak bunun “güvenli, adil ve iklim dostu” olacak şekilde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Antonio Guterres, turizm sektörünün yeniden canlandırılmasında iklim hedeflerine uyulmaması halinde, sera gazı emisyonunun artabileceği uyarıda bulundu.

BM raporuna göre, dünyadaki sera gazı emisyonunun yüzde 5’i turizm sektöründen kaynaklanıyor.