Avrupa Adalet Divanı, Almanya’daki Türkleri ilgilendiren önemli bir karar aldı…

Avrupa Adalet Divanı’ndan Türkleri ilgilendiren önemli bir karar çıktı. Avrupa Adalet Divanı, Alman vatandaşlığını kaybedenlerin ülkedeki süresiz oturma hakkını kaybetmeyeceğine karar verdi. Karar, bir Türk vatandaşının dava açması üzerine alındı.

Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarını ilgilendiren bir karar aldı. Kararda Alman vatandaşlığına geçtikten sonra vatandaşlığı kaybetmiş olan kişilerin Alman vatandaşı olmadan önce sahip oldukları süresiz oturum haklarının kaybolmayacağına hükmedildi.

Kamuoyunda “gizli çifte vatandaş” olarak bilinen uygulama ile Türkler, Alman vatandaşlığına geçtikten bir süre sonra tekrar Alman hükümetine bilgi vermeden Türk vatandaşlığına geçiyor.

1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe giren Alman Vatandaşlık Yasası’na göre, Alman makamlarının iznini almaksızın başka bir ülkenin vatandaşlığa geçen kişi, Alman vatandaşlığını kaybediyor.

Duisburg’da yaşayan bir kadın Alman vatandaşlığına geçtikten sonra, izinsiz olarak tekrar Türk vatandaşlığına geçtiği için Alman vatandaşlığı iptal edildi.

Alman Yayın Kurumu DW’nin haberine göre, kadın konuyu yargıya taşıdı ve olay Avrupa Adalet Divanı’na gitti.

1970 yılında eşiyle Almanya’ya göç eden kadın 1963 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşması uyarınca önce sınırlı daha sonra sınırsız oturum hakkı kazandı. Eşinin ölümünden birkaç yıl sonra da 2001 yılında Alman vatandaşlığına geçti. Ancak birkaç ay sonra tekrar Türk vatandaşlığını aldığı için Alman vatandaşlığını kaybetti.

Bunun üzerine Duisburg kentindeki Yabancılar Dairesi oturum izni prosedürünü baştan başlattı. Kadına tekrar sınırlı oturum izni hakkı verildi ve bu hak birkaç kez uzatıldı. Yabancılar Dairesi, sınırsız oturum izni hakkı vermeyi ise reddetti.

Bunun üzerine kadın 2017 yılında Düsseldorf İdare Mahkemesi’ne şikayette bulundu. İdare Mahkemesi ise yasanın yorumu için Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu. Avrupa Adalet Divanı, aldığı kararla Alman vatandaşlığına geçenlerin bunu kaybetmeleri halinde vatandaşlık öncesi sahip oldukları hakları kaybetmeyeceklerine hükmetti.