Aşılama başladı… Aşı sıralamasında öncelik listesi de açıklandı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Çin üretimi CoronaVac aşısı için “Acil Kullanım Onayı” vermesinin ardından aşılama çalışmaları başladı. İlk aşıyı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ardın Bilim Kurulu üyeleri de aşılarını yaptırdı.

Aşılama çalışmalarına öncelikli grup olarak sağlık çalışanlarından başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da toplu aşılama çalışmalarının başladığı ilk gün aşı oldu.

Aşılamada öncelikli meslek grupları açıklandı

Sağlık Bakanlığı  https://covid19asi.saglik.gov.tr  internet sitesi üzerinden Covid -19 Aşısı Bişilendirme Platformu oluşturdu. Bilgilendirme platformunda aşı olacak gruplar öncelik sırasında göre duyuruldu. Aşılama dört aşamada yapılacak. Bu aşamalar kapsamında aşılama yapılacak gruplar şu şekilde sıralandı:

Aşı nasıl yaptırılacak?

Aşı yaptırmak isteyenlerin, internet veya akıllı telefon uygulaması e-Nabız üzerinden aşı listesinde olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor.

Kişi eğer aşı olacaklar listesinde görünüyorsa Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden “randevu talebi oluştur” butonuna basarak randevu talebi oluşturacak.

Bilgisayar kullanamayan ve akıllı telefonu olmayanlar ALO 182 hattı üzerinden randevu alabilecek.

Kişiler aşı olacakları yeri, tarih ve saati kendileri belirleyecek. Hastane veya Aile Sağlık Merkezi tercih edilebilecek.

Aşı uygulaması yapılan her kişi, sonrasında aşıya ait tüm detaylara (elektronik aşı kartı vb.) cep telefonuna gönderilecek kısa mesajdan (SMS) ve e-Nabız hesabından erişebilecek.

İkinci doz aşının randevusu kısa mesaj (SMS) olarak cep telefonlarına gönderilecek.

Aşı sonrası istenmeyen etkiler de elektronik ortamda takip edilecek.

Aşılama hastanelerde kurulan aşı uygulama odalarında yapılacak. Kalabalık oluşmaması için aşı olacak kişilerin hastane ya da aile sağlık merkezlerine tek başına gitmeleri isteniyor. Ancak, sağlık sorunu olan ya da tek başına gidemeyenler yanında bir kişi götürebilecek.

Aşı olanlar sonrasında, beklenmedik bir alerji oluşumu veya tansiyon sorununa karşı 15 dakika beklemeye alınacak. Aşı olanlara bir sonraki gün de herhangi bir şikayeti olup olmadığını sorgulayan kısa mesaj gönderilecek. Şikayet halinde kişiler en yakın sağlık merkezine gidebilecek.