Ankara Sanat Tiyatrosu, tarihi salonuna doğum gününde veda etti

gazetesanal.com

Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Asaf Çiğiltepe öncülüğünde 6 Aralık 1963 tarihinde kuruldu. AST’ın Başkent’te Ihlamur sokaktaki tarihi salonunda o günden bugüne nice oyunlar oynandı, nice oyuncular yetişti. Ancak, pandemi koşullarının getirdiği yükler AST’ı da etkiledi. Ankara Sanat Tiyatrosu, sosyal medya adresleri üzerinden yaptığı açıklamada, tarihi salonlarını doğum günleri olan 6 Aralık’ta kapatmak zorunda kaldıklarını duyurdu.

AST’ın açıklamasında “58 yıldır her türlü maddi zorluklara rağmen perdelerini açtığımız salonumuzu ayakta tutmak için her türlü fedakarlığı gösterdik. Mülk sahibinin bir tiyatro kurumuna dayattığı ağır koşullar sebebiyle bir kentin, bir ülkenin belleğini, tarihini, kültürünü temsil eden sayısız sanat insanının yetişmesine vesile olmuş, oyunlarına, her türlü etkinliklere ev sahipliği yapmış evimizden ayrılmak zorunda bırakıldık.” ifadeleri kullanıldı.

“Şimdi bir otel, otopark veya bir mağazanın deposu olmakla karşı karşıya”

Tiyatro salonunu kapanmaması için yürütülen görüşmelerin ve yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığına vurgu yapılan açıklamada, “1963 yılından beri aynı adreste perdelerini açan salonumuz, şimdi bir otel, otopark veya bir mağazanın deposu olmakla karşı karşıya kalmıştır. “ denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu salonu doğduğu gün boşaltmak zorunda kalmanın, bu salona emek vermiş şimdi hayatta olmayan tiyatro emekçilerinin kemiklerini sızlattığını hissediyoruz. Çok üzgünüz. Son dört sezondur kapalı gişe oynadığımız Yeşim Dorman’a ait oyunun replikleri geliyor aklımıza: “Neyi götürseydik ha!” Sabahlara kadar dekor yaptığımız geceleri mi? Erkan Yücel’in, Yaman Okay’ın, Kerim Afşar’ın, Meral Niron’un oyunculuklarını mı? Timur Selçuk’un eşsiz oyun müziklerini mi? Rutkay Aziz’in sayısız oyun rejilerini mi? Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’sini mi? Maksim Gorki’nin Ana’sını mı? Osman Şengezer’in harika dekor tasarımlarını mı? Onların kulislerde yankılanan sesini mi? Bunca yıldır tiyatroyu yaşatan seyircilerini mi? Neyi alaydık ha! “Bir valize ne sığar ki!”

AST, bundan sonra faaliyetlerine Bilkent Sahne’de devam edecek.