Anıtkabir’de düzenlenen Cumhuriyet Bayramı törenlerine, bazı medya kuruluşları alınmadı.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 98 yılında Ankara Anıtkabir’de düzenlenen törene, Cumhuriyet Gazetesi, Fox Televizyonu ve Anka Ajansı muhabirleri alınmadı.

Anıtkabir’deki törene AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bakanlar ve yargı organı temsilcileri katıldı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Anıtkabir’de düzenlenen törenleri izlemek isteyen Cumhuriyet, Fox TV ve Anka Haber Ajansı çalışanları engellendi.  

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti TGC, twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Cumhuriyet Bayramı iktidarın tekelinde değildir Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Anıtkabir’deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenini izlemek isteyen Fox TV, Cumhuriyet ve Anka Haber Ajansı muhabirlerinin engellenmesini bir açıklamayla kınadı.”

Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk de twitter hesabından yaptığı açıklamada, uygulamayı anayasanın ihlali olarak nitelendirdi:

“Anıtkabir’deki Cumhuriyet Bayramı törenlerine @FOXhaber ‘in de içerisinde olduğu medya kuruluşlarının yarısı alınmadı! Siyasi tarihimizde bir örneği olmayan, 35 yıllık meslek yaşamımda da rastlamadığım bu uygulama sadece Anayasa’nın ihlali değil aynı zamanda akıl tutulmasıdır…”

Basının engellenmesine tepki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Şahıs ve iletişim şürekası, Anıtkabir’de akreditasyon uygulamış, bazı gazeteciler Anıtkabir’e alınmamış. Anıtkabir tarihinde bir ilk. Orada bu milletin yiğidi, aslanı yatıyor! Her gün yeni bir tuhaflık. Gerçi deve de ‘Nerem doğru ki’ diyor atasözümüzde” ifadelerini kullandı.