280 Bin Üniversite Mezunu E Haciz ile Karşı Karşıya!

Üniversite mezunları Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldıkları kredileri (KYK) geri ödeyememeleri nedeniyle hacizle karşı karşıya.

Fox Haber’de İlker Karagöz’ün sunduğu Çalar saat programına konuk olan Dr. Murat Kubilay, mezun olduktan bir yıl sonra Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldıkları kredileri ödemeyenlere e- haciz uygulandığını açıkladı.

Kubilay şöyle dedi: “Kredi Yurtlar Kurumu’ndan kredi alan ve mezun olan bir buçuk milyon genç var. Bunların 280 binine e-haciz yapıldığına dair duyumlar var. Bu soruna çözüm getirilmelidir.”

Kubilay, KYK kredileri nedeniyle öğrencilerin hayata borçlu olarak başladıklarını ve ekonomik koşullar nedeniyle iş bulmanın zorlaştığı bir dönemde gençlerin kredileri ödemelerinin zorluğuna işaret etti.

Kubilay, şu saptamada bulundu:

“Bu gençler iş bulsa bile asgari ücret düzeyinde maaş alacaklarından hem ihtiyaçlarını karşılamak yani geçinmek durumundalar. Hem de KYK borçlarını ödemek durumundalar. Ayrıca evlendiklerini de düşünürsek bu durumun sürdürmeleri oldukça zor. Bu konuya çözüm getirilmelidir. Gençler giderek umutsuz hale gelmektedir. Yarına dair olumlu düşünceler içinde değiller”

Lisans öğrencilerine 550, yüksek lisans öğrencilerine bin yüz, doktora öğrencilerine ise bin 650 TL öğrenim kredisi veriliyor. Halen bir buçuk milyona yakın öğrenci KYK kredisi alıyor.

Türkiye’de 5 milyon kişinin KYK borcunu ödeyemediği belirtiliyor.

2019 verilerine göre Türkiye’de 9 milyon öğrencinin 33 milyar lira borcu bulunuyor. Dört üniversite mezunundan birinin işsiz olduğu da dikkate alınarak son 10 yılda 5 kez üniversite mezunlarının borçları yapılandırıldı.  

KYK Öğrenim Kredisi, Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç para olarak veriliyor.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın eklenmesi ile belirleniyor.

Öğrenim Kredisinden Ön lisans, Lisans öğrencileri ile Yüksek lisans (Master ve Doktora) öğrencileri, öğrenim kredisinden yararlanabiliyor.

Ayrıca iki yıllık okullardan (ön lisans) mezun olan ve dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile kayıt yaptıran öğrencilere intibak sınıfında dışında öğrenim kredisi veriliyor.

Öğrencilerin aldıkları kredi borcunu toplam kredi miktarının üç katını geçmemek üzere geri ödüyor.